By Anna Kocharian

Published on August 22, 2016

Photography by THE SCHMIDT HOME

written by  ANNA KOCHARIAN

Mudrooms come in all sorts of shapes and sizes, but they generally all have a standard set of elements: a bench, wall hooks, and a storage unit. We canvassed the web to find impressive mudroom makeovers that take the typical space and transform it into a fully-functioning area the whole family can benefit from.Take a look!

before

Previously a bifold closet, the doors of this space were often caught in the way of the home’s entry. At the top of the list of must-haves for this area was a convenient spot for shoes, along with clever storage solutions for the family’s accessories.

Photography by THE SCHMIDT HOME

after

Shiplap replaced the standard walls, lending a more cozy and rustic finish to the space. The original framework of the closet was kept the same – shelving included – while hooks were added for each member of the family. Below the bench, a low-set shelf provides an ample two rows for shoe storage Baskets set within the cubbies of the shelves establish a less cluttered approach to the storage.

See the complete makeover on In The New House Designs.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

This once monochrome back entry lacked character in every possible sense of the way. With ample space for storage and decor, this area was in desperate need of a redo.

Photography by OLD BRAND NEW

after

First on the list of changes: a bright splash of color for the back door! In effort to offset the intensity of the coral, an array of vibrant palms were brought in to complement the hue. A rug in an equally playful color scheme was added, along with a console housing a slew of worldly artifacts.

See the complete makeover on Old Brand New.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

Blue carpeting and dark brown walls never make for a good mix. In this outdated mudroom, a row of hooks coupled with a narrow top shelf certainly made things difficult on the storage side.

Photography by THE PROJECT FARM

after

A complete whitewash reinvents the space – the chic wallpaper helps as well! A reclaimed wood bench was brought in as a convenient spot for putting on shoes, while a criss-cross wall hook established a dynamic layer atop the graphic wallpaper.

See the complete makeover on The Project Farm.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

This mudroom’s close proximity to the kitchen required a cohesive redesign (plus a paint job!) that would fit in with the decorative flow of the general area. An urgent fix was in order for the unsightly wall filled with coats!

Photography by FOUR GENERATIONS ONE ROOF

after

Locker-style cabinets were installed to house everything from winter coats to backpacks and everything else in between. A lengthy bench with built-in drawers was added for additional storage, while the general facade of the system appeared to simply be an extension of the kitchen.

See the complete makeover onFour Generations One Roof.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

While the original framework of this mudroom  was in excellent shape, it was definitely in need of a few additions, storage-wise, at least.

Photography by STUDIO MCGEE

after

Cabinets were installed at one end of the area, which shared a space with the home’s laundry room. In the tiny corner of the room, within a cozy nook, a compact bench was installed along with shelving directly above. Sleek black hooks underneath the shelves were added for a convenient spot for storing coats.

Photography by STUDIO MCGEE

See the complete makeover on Studio Mcgee.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

For the mudroom that comes in an awkward space – or is nonexistent for that matter – a little creativity and clever space-planning can go a long way!

Photography by APARTMENT THERAPY

after

In this family-friendly home, the leftover space of the entry’s staircase was transformed into a fully-functioning mudroom of sorts. An ascending shelving unit installed along the stairs proved to encompass plenty of space for the family’s gear!

See the complete makeover onApartment Therapy.

Photography by none

before

For the mudroom in need of a simple change or refresh, consider an easy update such as swapping in a wallpaper or a new wall paint.

Photography by THE FAUX MARTHA

after

In this light and airy space, the simple addition of a subtly patterned (and removable!) wallpaper instantly transformed the tiny mudroom! Chic white hooks were added to the inside of the door, to easily store small handbags or backpacks.

Photography by THE FAUX MARTHA

See the complete makeover on The Faux Martha.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

While beautifully designed and decorated, this family’s mudroom was entirely way too formal to be functional.

Photography by MAKING A HOUSE A HOME

after

The space was completely reinvented with a playful wall design, stark whitewash, and a whole lot of personality. A vintage sideboard at the end of the mudroom proved to be a convenient spot for storage, while the new facelift allowed the bigger ticket items such as bikes and strollers to be stored more easily sans the worry of ruining the decor.

See the complete makeover onMaking a House a Home.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

This just may be one of the more impressive makeovers we’ve seen in a long while. Previously a garage, the space had become a dumping ground for all sorts of storage and outdoor accessories.

Photography by THE SCHMIDT HOME
Photography by EAST COAST CREATIVE

after

It’s hard to believe this space was once the garage! A complete redesign resulted in the ultimate mudroom complete with compartmentalized storage units, a bulletin for schedules, and plenty of solutions to keep clutter at bay. You won’t want to miss this one!

Photography by EAST COAST CREATIVE
Photography by EAST COAST CREATIVE

See the complete makeover on East Coast Creative.

Photography by THE SCHMIDT HOME

before

This outdated space had all the markings of a mudroom and yet it featured an eclectic handful of storage solutions that ended up imparting the area with a cluttered feel.

Photography by JULIE BLANNER

after

A total whitewash in the form of paint helped establish a more cohesive finish to the space, imparting it with a bright and airy feel. Sleek wall hooks were added in lieu of the bulky alternatives originally in place, and a brick floor was installed to help keep dirt at bay.

Photography by JULIE BLANNER

See the complete makeover on Julie Blanner.